Medotvoritele

Zásady bezpečného zacházení se včelami

Včelař se vlastně při ošetřování do jisté míry podřizuje včelám, jejichž chování je ovlivňováno nejen počasím, snůškou, mírou jejich podráždění, ale i jejich doprovodnými vlastnostmi. Proto se musíme seznámit jak s projevy života včel, tak se základními způsoby jejich ošetřování i s tím jak se u nich při práci chovat.
Pravidla:
Velmi důležité je zachovat při práci klid; je nutné se vyvarovat rychlých a neukázněných pohybů a pracovat ve včelstvech přiměřeně rychle.
Nikdy se nestavíme při ošetřování do drah výletů včel, třeba před česna
Na pozorované včely zbytečně nedýcháme, nepijeme při práci alkoholické nápoje, nepoužíváme ani kosmetické preparáty nebo voňavky a voňavá mýdla při mytí rukou. (to nemají rády !!!)
Vyvarujeme se přitisknutí včely rukou, aby nereagovala bodnutím a zároveň nedávala poplachové signály ostatním. Včelařův klid při práci se jakoby projevuje i na mírném chování včel.
K včelařově jistotě přispívá vhodná ochrana obličeje kuklou, ochrana rukou rukavicemi. Pracovní úkony u včel provádíme ve vhodném oblečení (kombinéza pevněji uzavřená u kotníků rukou i nohou.
Před zásahem do včelstva si promyslíme, které zákroky v něm budeme provádět. Podle toho si předem připravíme potřebné nářadí, dílo, záznamy, dýmající kuřák aj.
Jestliže některé včelstvo je příliš útočné a ošetřovateli se nedaří ho zmírnit kouřem nebo rosením, doporučuje se zákrok zkrátit a dokončit popřípadě až druhý den. Opakuje-li se bodavost pravidelně, je nutno včelstvu vyměnit matku.
Včely při ošetřováním mírníme kouřem nebo rosením vodou (někdy i trochu oslazenou, ale pozor na loupež). Obojí se nesmí přehnat. Jako náplň do kuřáku se používá ne příliš dřevnatý a ne zcela práchnivý troud z vrb, smrku nebo také můžeme do kuřáku přidávat místo troudu úlomky hobry (nevýhoda hobry- dehtuje). Vznikající kouř má být jemný a chladný. Při dohořívání troudu nesmějí z kuřáku vyletovat jiskry, které by mohly způsobit požár. Při práci dýmáme spíše po horních loučkách než do uliček mezi plásty. A jak to funguje?
Včely se začnou zaměstnávat sáním zásob a nejsou již tak útočné (připravují se na případnou evakuaci z úlu, myslí si totiž že úl hoří).
Nadměrné zakuřování včelstva způsobuje dezorientaci včel, ztěžuje případné vyhledávání matky na plástu a včely se stávají někdy i bodavějšími.
Rámky z úlu vytahujeme pomalu, tak abychom předešli "rolování" včel po rámku. S rámkem manipulujeme pomalu, vždy nad úlem (pokud je to nástavkový úl), a pokud možno ne příliš dlouho.
http://www.volny.cz/jana.r/

0 Comments:

Okomentovat

<< Home