Medotvoritele

ROJENÍ VČEL

Rojivost je přirozená vlastnost všech čtyř druhů včel rodu Apis. Je to charakteristická vlastnost společennského hmyzu, který tvoří trvalá společenstva. Kromě včel se rojí mravenci a termiti. Je to způsob dělení společenstev.

Příčny rojení: přehřátí, malý prostor hnízda (úlu), může být geneticky podmíněno

Hlavní příčinou bývá... Nepoměr mezi otevřeným a zavíčkovaným plodem.

Včelstvo, které má mnoho zzavíčkovaného plodu, má i mnoho mladušek - krmiček. Jejich hltanové žlázy jsou na vrcholu činnosti. Když matka nemá volné buňky, do kterých by kladla, mladušky nemají co krmit a začnou samy polykat krmnou kašičku. Tím jim zduřejí vaječníky a vzniknou z nich tzv. anatomické trubčice. Trubčice vajíčka nekladou, ale zakládají misky, tj. základy matečníků!

Matka ještě misky zaklade a včely vystavějí matečníky. O matku se starají tak málo, že ta přestane klást, je lehká, stahuje se blíže k česnu úlu Čeká na impuls k vylétnutí.

Včelstvo je připraveno k rojení přibližně v době, kdy je zavíčkován první matečník. Je-li pěkné a teplé počasí, vyletí roj nejčastěji v poledních hodinách.

Matka, třebaže v rojové náladě včelstva omezí kladení vajíček a je lehká, není příliš dobrým letcem. Létá těžkopádně, a proto se brzy po opuštění úlu usadí někde na větev. Rojící se včely, které poletují vzrušeně ve vzduchu, ji naleznou podle vůně shromažďovacích feromonů, usadí se kolem ní a vytvoří typický rojový chumáč.

První roj, který vyletěl z úlu se starou matkou, je PRVOROJ. Poroje vyletují s mladými matkami, které dovedou lépe létat než stará matka. Mírně rojivá včelstva se rojí jen jednou.

Matka, která se již vylíhla, vyhledává své soupeřky a dochází k boji, až jedna matka zahyne. Pokud je matka ještě v matečníku, její soupeřka naruší matečník a včely pak dokončí dílo zkázy.

Rojení je nežádoucí, protože snižuje výnosy včelstva a proto se v moderním včelařství potlačuje. Geneticky se šlechtí kmeny včel málo rojivé.

Rojící se včely vzbuzují u nevčelařů, ale i u včelařů hrůzu, ale není pro to důvod, protože rojící se včely nebodají!!!!

Pozitivní stránkou rojení je, že se tím včelstva rozmnožují přirozenou cestou. Usazený roj se velmi dobře vyvíjí, protože v něm dojde k dokonalé souhře, má velmi vyvinutý stavební pud a včelař by měl dát roji co největší počet mezistěn. Ale rozhodně po usazení roje nekrmit, zásoby si přinesly s sebou!
http://www.volny.cz/jana.r/

1 Comments:

  • At 6:44 odp., Anonymous Anonymní said…

    rojej se i v zime ve snehulí-taj

     

Okomentovat

<< Home