Medotvoritele

MATKA - KRÁLOVNA

Matka je nejcennějším a nepostradatelným členem každého včelstva. Je to jediná oplozená samička, která intenzívním kladením zajišťuje rychlou obnovu dělnic a trubců.

VZHLED: Je delší než dělnice nebo trubec

POSLÁNÍ: Kladení vajíček (až 1500 denně)
DÉLKA VÝVOJE: 16 DNÍ
DÉLKA ŽIVOTA: až 5 let
VELIKOST TĚLA: 20 - 25 mm dlouhé
HMOTNOST 180 - 260 mg
DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE: V kusadlové žláze vytváří tzv. mateří látku - FEROMON, který koluje v potravě a spojuje tisíce jedinců v sociální jednotku - VČELSTVO.

Život matky

Včelstvo, které si chce odchovat matku, vystaví na okraji plástů žaludovité misky. Matka misky zaklade a včely misku postupně dobudují na svislý matečník, dlouhý 20 - 30 mm. V něm probíhá vývoj matky. Líhnoucí se matka si vykrojí kusadlem otvor v matečníku, víčko odpadne a matka vyleze ven. Včely mladušky matku nakrmí, nebo se živí medem sama. Včely jinak nevěnují vylíhlé matce žádnou pozornost. Jen co matce ztvrdne pokožka, začne slídit po plástu, a pokud narazí na další matečníky, zničí je. Vylíhne-li se současně několik matek v úle, začnou mezi nimi souboje na život a na smrt. Po 3 - 5 dnech po vylíhnutí vyletuje matka na první prolety. V 5. - 8. dni, když pohlavně dozraje, vyletuje na snubní lety. Páří se postupně s 6 - 10 trubci. O spářenou matku včely již pečují. Po 5 - 17 dnech po spáření začne matka klást vajíčka. Ročně klade výkonná matka přes 200 000 vajíček. Ve vrcholném období vývoje včelstva denně naklade až dvojnásobek své vlastní váhy. Například slepice, kdyby se chtěla vyrovnat včelí matce, musela by denně snést asi 25 vajec. Matka může žít 3 - 4 roky, avšak v praxi racionálního včelařství se matky vyměňují druhým nebo třetím rokem. Mezerovitý plod je upozorněním pro včelaře, že je třeba matku vyměnit.

1 Comments:

  • At 10:37 odp., Anonymous Anonymní said…

    Nazdar. Nevím jestli jsi definoval neoplozenou matku. Ta se definuje i jako "panuška". A to je docela zažitý termín i mezi odborníky.

    Gustimilián Pazderka

     

Okomentovat

<< Home