MED
-Med má proti cukru (sacharóze) vysokou biologickou hodnotu (vitaminy skupiny B,vitamin C a z minerálních látek především vápník a fosfor)
-Med je velmi lehce stavitelný,porušuje méně zubní sklovinu než řepný cukr
-Med tlumí růst choroboplodných zárodků
-Včela je biologickým filtrem, 1 včelstvo může během léta nasbírat 15 i více kg medu
Med je sladká šťáva z květů (nektar) nebo listů (medovice) rostlin, včelami vysátá, enzymaticky změněná v jejich medovém váčku a zahuštěna ve voskovém plástu.
Složení medu:
40% ovocného cukru
30% hroznové Šťávy (převládá-li.dochází ke krystalizaci)
1-10% sacharózy
10-20% vody
1% bílkovin
1% minerálních látek - Fe, K,P,Ca,Na,Mg
Vitaminy-A,K,B,C
Barvivo karoten
Aromatické látky - éterické oleje,pryskyřice
Aromatické kyseliny - kyselina jablečná, vinná, citrónová
Chemické složení medu je proměnlivé
-Med je velmi lehce stavitelný,porušuje méně zubní sklovinu než řepný cukr
-Med tlumí růst choroboplodných zárodků
-Včela je biologickým filtrem, 1 včelstvo může během léta nasbírat 15 i více kg medu
Med je sladká šťáva z květů (nektar) nebo listů (medovice) rostlin, včelami vysátá, enzymaticky změněná v jejich medovém váčku a zahuštěna ve voskovém plástu.
Složení medu:
40% ovocného cukru
30% hroznové Šťávy (převládá-li.dochází ke krystalizaci)
1-10% sacharózy
10-20% vody
1% bílkovin
1% minerálních látek - Fe, K,P,Ca,Na,Mg
Vitaminy-A,K,B,C
Barvivo karoten
Aromatické látky - éterické oleje,pryskyřice
Aromatické kyseliny - kyselina jablečná, vinná, citrónová
Chemické složení medu je proměnlivé
0 Comments:
Okomentovat
<< Home