Medotvoritele

Včelí plod

Rozeznáváme plod dělničí, trubčí a mateřský.

DĚLNIČÍ PLOD je přítomen ve včelstvu po celý rok s výjimkou období zimního klidu od října do února. Záleží však na průběhu zimního období, zejména teplot. V některých letech najdeme menší množství plodu i v tomto období.

TRUBČÍ PLOD je ve včelstvu jen v období chovné sezóny, tj. od dubna do srpna. Výskyt trubčího plodu v jiném období je známkou vážné poruchy ve včelstvu.

MATEŘSKÝ PLOD nalezneme jen před rojením, při tiché výměně nebo při nouzovém odchovu matky při její náhlé ztrátě.

Během vývoje plodu z vajíčka do dospělce rozeznáváme několik stádií: stadium vajíčka, stočené larvy, vzpřímené larvy, předkukly a kukly.stadia jsou u jednotlivých kast různě dlouhá (viz. tabulka). Jakmile se stočená larva vzpřímí, přestane přijímat potravu a dělnice opatří buňku prodyšným voskovým víčkem. Podle toho rozeznáváme PLOD OTEVŘENÝ(nezavíčkovaný), tj. stadium vajíčka a stočené larvy, a ZAVÍČKOVANÝ, tj. stadium vzpřímené larvy předkukly a kukly. Dělnice a trubec před vyběhnutím z buňky prokoušou víčko tak, že ji rozdrobí; jejich kusadla jsou totiž tupá. Matka naopak odkrojí ostrými kusadly víčko po celém obvodu tak, jako se odřízne víčko konzervy.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home