Medotvoritele

Trubci

Trubci jsou včelí samci a spolu s matkou jsou pohlavními jedinci včelstva. Trubec se vyvíjí partenogeneticky z neoplozeného vajíčka. Podle původu vajíčka mohou být v úle tři druhy trubců. Především jsou to trubci z vajíček řádně kladoucích oplozených matek, položených do trubčích buněk. Tito trubci se vyskytují ve včelstvu jen v době sezóny, v dubnu až srpnu, kdy se projevuje chovná nálada včelstev. Včelstvo reguluje počet těchto trubců na několik set až tisíc jedinců. Na konci sezóny jsou tito trubci z úlu vyhnáni. Ale i během sezóny reagují dělnice na zhoršené počasí nebo snůškové poměry omezováním a někdy i vyháněním zejména starších trubců. Výjimku tvoří v našich podmínkách včelstva s mladými matkami, odchovanými liž v dané sezóně. Ve včelstvech s těmito kladoucími matkami nebývají trubci.
Další druh trubců pochází od matek, které nemají v semenném váčku spermie, tj. od matek trubcokladných. K trubcokladnosti dochází tak, že se matky buď vůbec nespářily (matky neoplozené), nebo jim došla zásoba spermií. Existují i důvody patologické, ale ty jsou výjimečné. Trubci od takovýchto matek se líhnou obvykle v dělničích buňkách a mohou se vyskytnout ve včelstvu kdykoli. Trubčí plod v dělničích buňkách se označuje jako hrboplod. Dělnice totiž malé dělničí buňky opatřují vysokým vyklenutým víčkem.
Třetí druh trubců pochází z vajíček položených dělnicemi - trubčicemi. V normálním včelstvu je jejich počet zcela zanedbatelný; ve velkém měřítku se vyskytnou ve včelstvech dlouho osiřelých. Líhnou se rovněž v dělnických buňkách (hrboplod). Od hrboplodu matek se hrboplod dělnic pozná podle toho, že plochy nejsou ucelené a že vajíčka jsou kladena nepravidelně, často ve větším počtu v jedné buňce a nejsou připevněna na dně buněk, ale na jejich stěnách. Trubčice mají kratší zadeček než matka a nedosáhnou až na dno buňky.
Tělo trubce je robustní, zavalité. Trubec nemá žádná zařízení k pracovním úkonům. Má velmi krátký sosák, nemá voskotvorné žlázy ani žihadlo. V době rojové nálady včelstva krmí trubce dělnice, sami se živí jen tehdy, když o ně dělnice ztratily zájem.
Jediným aktivním úkolem trubců je osemenit mladé matky. Zásoba spermatu se utvoří u trubců jednorázově již ve stádiu kukly. Schopnost ejakulovat odděleně sperma od hlenu, tj. říjnost , se však dostavuje teprve 10. až 12. den života dospělých trubců.další věkem ale již neklesá, naopak pohlavní dráždivost se dále zvyšuje. Od 6. Dne života trubci vyletují z úlů. Létají na trubčí shromaždiště, tj. na stálá místa v přírodě, kde se setkávají s matkami ke spáření. V případě nedostatku říjných trubců se páří i mladí trubci. Nejsou však schopni dokonale ejakulovat a zejména se oddělit od matky. Takový pár obvykle spadne k zemi a matka obvykle zahyne. Trubci z určitých stanovišť létají na přesně vymezená shromaždiště, kterým jsou věrni. Délka doletu trubců na shromaždiště je značná - 4 až 6 km je třeba považovat za zcela obvyklou vzdálenost. Byly však dokázány i dolety na vzdálenost 11 km, přičemž na překážku nebyly ani vodní toky, ani značná převýšení.
Zralý trubec má 1 až 1,5 mm3 spermatu, tj. 6 až 9 milionů spermií.
Vývoj trubce od položení vajíčka do vyběhnutí z buňky je nejdelší ze všech kast - trvá 24 dní. Délka života trubců je velmi krátká; více než polovina vylíhnutých trubců se nedožije 14 dní, nejstarší trubci byli nalezeni ve věku 45 až 50 dní. Trubci nejsou schopni ve včelstvu přezimovat.

2 Comments:

  • At 10:37 dop., Blogger Unknown said…

    Vous avez un blog très agréable et je l'aime, je vais placer un lien de retour à lui dans un de mon blogs qui égale votre contenu. Il peut prendre quelques jours mais je ferai besure pour poster un nouveau commentaire avec le lien arrière.

    Merci pour est un bon blogger.

     
  • At 7:13 odp., Blogger Unknown said…

    Good post

     

Okomentovat

<< Home