Medotvoritele

VČELÍ VÝROBKY

Včelařství je zdrojem důležitých surovin a výrobků - medu, vosku, mateří kašičky, prápolisu a včelího medu, které pomáhají zabezpečovat zdravou výživu obyvatelstva a výrobu ve farmaceutickém, potravinářsdkém a kosmetickém průmyslu.

MED, který přípravují včely z nektaru nebo medovice, je základní potravou pro včely a součastně hodnotnou lidskou potravinou. Obsahuje několik druhů cukrů, nejvíce cukru hroznového a ovocného, mnoho minerálních látek, vitamínů, těžký vodík, enzymy a další látky. Příznivý vliv medu na lidský organismus byl prokázán a med se už od pradávna používal nejen jako potravina, ale i jako lék. Je snahou zvýšit jeho spotřebu, protože přes větší zájem spotřebitelů o tento včelí výrobek v posledních letech je jeho konzumace u nás stále nízká ve srovnání se spotřebou v jiných státech.

VČELÍ VOSK je druhým výrobkem, který včela vylučuje ve voskotvorných žlázách. Ikdaž se většina vosku znovu spotřebuje ve včelařském odvětví, je surovinou i pro výrobu různých přípravků a pomůcek v kosmetice, v zubním lekařství a v různých odvětvích průmyslu.
Někde je dosti významným produktem PYL, který sbírají včely na květech. Pylové rousky se různým zařízením zachycují při donášce pylu včelami do úlu. Osahuje mnoho vitamínů a účinných růstových látek. Využívá se k dalšímu zpracování ve farmaceutickém, kosmetickém a potravinářském průmyslu.

MATEŘÍ KAŠIČKA, která je základním krmivem mateřího plodu a larev, se stala významnou surovinou farmaceutického, potravinářského a kosmetického průmyslu. Obsahuje minerální soli, bílkoviny, minerály a hormony.

VČELÍ JED, jehož účinek po bodnutí včelou je všeobecně znám, se rovněž používá ve farmaceutickém průmyslu k výrobě léků. Jeho rošní potřeba kolísá a je poměrně malá.

V poslední době u nás i ve světě nabývá na významu další včelí výrobek - PROPOLIS (všelí tmel). Je to směs pryskyřice, balzámů, včelího vosku, éterického oleje a pylu. Používá se ve farmakologickém průmyslu a ověřují se léčivé účinky léků, které se z této suroviny vyrábějí. Některé pokusy dokázaly, že má antiseptické účinky.